Feb 11, 2011

Tallekeel



Mulle maitseb keel, ma mõtlen sea-ja loomakeel ning lugedes äärmiselt isuäratavaid postitusi Tuuli ja Pireti blogist tallekeele kohta, teadsin kohe, et pean ka seda proovima. Ega ma kaua oodanudki. Kolmapäeval  seadsin sammud Sadama turu poole, kus pidi seda hõrgutist saada olema. Varsti olingi õnnelikult oma saagiga kodus.


Selline see tallekeeleke siis välja näebki


Mida siis nendest teha? Esmalt keetsin keeled ära. Selleks läks vaja:

0,5 kg tallekeelt
1 sibul
tükike juursellerit
1 varsselleri vars
1 väike porgand
2 loorberilehte
5 tera musta pipart
tillikoksake
meresoola

Pane keeled potti, vala üle külma veega, nii et keeled oleksid veega kaetud. Lase keema tõusta, koori vaht ja kui vahtu enam ei teki, lisa köögiviljad ja maitseained. Keera tuli vaiksemaks ja lase vaikselt nii umbes 45-60 minutit keeda.
Valmis keeltel lase natuke jahtuda, siis koori keelenahk ja palun, ongi söömiseks valmis.
Meie proovisime kolme lisandiga- peedi-mädarõikasalati, ürdivinegreti ja mädarõikakastmega, kõrvele veel viil omaküpsetatud rukkileiba. Milline nauding!

Peedi-mädarõikasalat:

1 väike (umbes 80 g) keedetud, aurutatud või röstitud peet
1 sl  peenelt hakitud punast sibulat
1-1,5 tl konserveeritud mädarõigast
1,5 sl hakitud murulauku
2 sl  hapukoort
meresoola
värskeltjahvatatud musta pipart




Koori peet ja haki väikesteks tükkideks ning sega hakitud sibulaga. Lisa mädarõigas ja hakitud murulauk, sega kergelt läbi. Lisa hapukoor ja sega läbi. Maitsesta soola ja jahvatatud musta pipraga.  Enne serveerimist lase umbes 15-20 minutit toatemperatturil maitsestuda.                                                                   


Mädarõikakaste:   

2,5 sl hapukoort
2 sl maitsestamata jogurtit    
1,5 tl konserveeritud mädarõigast
1 sl hakitud ürte-petersell, murulauk, oregano
meresoola
värskeltjahvatatud musta pipart
                                                                                                                   


Sega väikeses kausis hapukoor, maitsestamata jogurt, mädarõigas ja hakitud ürdid. Maitsesta soola ja pipraga  ning lase 15 minuti külmas maitsestuda.


Ürdivinegrett:                                                                       


3 sl külmpressitud oliiviõli
1 sl valget veinäädikat
1 tl Dijoni sinepit
1 sl hakitud ürte-till, petersell ja oregano
1 tl riivitud sidrunikoort
meresoola
värskeltjahvataud musta pipart





Pane kõik ained väikesesse kaussi ja vispelda läbi. Vajadusel maitsesta veel. Lase 5 minutit maitsestuda.





3 comments:

  1. No näed! Saidki keele ära toodud ja oma väikesed õndsushetked mahlase ja õrna keelega kätte. Väga mõnusad lisandid oled keele juurde teinud.

    ReplyDelete
  2. Mõnusad lisandid tõepoolest, seda vinegretti tahan kindlasti proovida.

    ReplyDelete
  3. Ma tegin ka! Ma tegin ka!
    Serveerisin peedi-mädarõikakreemiga (retsept Nami-Nami raamatus) - imemõnus oli! Aitäh inspiratsiooni eest, hea Zoozi!

    ReplyDelete